Yacon właściwości

Y jak yacon

Yacon posiada właściwości nawilżające dla naszej skóry oraz energetyzujące. Wspomaga mechanizm naprawy komórek, buduje ochronę przed stresem, działa antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo.

Czym właściwie jest yacon?

Yacon to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, naturalnie występująca u stóp Andów. Do Europy trafiła dopiero w latach 90. i od tamtej pory jej popularność stale rośnie. Dziś jej uprawy można już spotkać w wielu europejskich krajach, jak np. Czechy, Włochy, Francja czy Rosja. Popularnie nazywa się ją gruszką ziemną, gdyż jej owoce przypominają kształtem coś pomiędzy ziemniakiem a gruszką. Yacon należy do rodziny astrowatych (tak samo jak cykoria i topinambur), jej jadalną częścią (owocem) są bulwy rosnące pod ziemią. Nad ziemią rosną sporych rozmiarów, rozłożyste liście, które mogą osiągać wysokość nawet do 2 metrów.

Owoce yaconu (w przeciwieństwie do innych bulw) można jeść na surowo, gdyż nie wymagają obróbki termicznej. Kiedyś stanowiły dzięki temu pożywienie dla indiańskich posłańców przeprawiających się przez Andy. Dodatkową zaletę stanowił fakt, iż roślina ta ma działanie pobudzające i energetyzujące.

Jak smakuje yacon?

Owoce yaconu wyglądają jak podłużne, ogromne ziemniaki, ale w smaku przypominają połączenie jabłka z arbuzem. Są słodkie i soczyste, a w trakcie przechowywania stają się coraz słodsze. Rdzenni mieszkańcy Andów po wykopaniu przetrzymywali je kilka dni na słońcu, aby w ten sposób nabrały słodyczy i ich smak był jeszcze lepszy. Z jednej rośliny uzyskuje się do 20 owoców (ok. 10 kg).

Jak uprawiany jest yacon?

W naturalnych warunkach yacon to roślina wieloletnia. Jest jednak słabo odporna na mróz i najlepiej znosi temperatury powyżej 4°C. Nie ma szczególnych wymagań co do gleby, więc można uprawiać ją również w Polsce, ale konieczne jest coroczne sadzenie i ochrona przed mrozami.

Roślina potrzebuje słonecznego stanowiska i dobrego nawadniania. Kiełki sadzi się w doniczkach wczesną wiosną, a w czerwcu przesadza do gruntu. Bulwy wykopuje się z ziemi przed pierwszymi przymrozkami, następnie przez miesiąc przechowuje w ciemnym miejscu bez przykrycia, w celu wytworzenia odpowiedniej ilości cukru i uzyskania pożądanego smaku. Następnie bulwy można przykryć ziemią, torfem lub trocinami, aby nie uległy przeschnięciu i przechowywać w ten sposób do lutego-marca.

Czym właściwie jest yacon

Yacon to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, naturalnie występująca u stóp Andów. Do Europy trafiła dopiero w latach 90. i od tamtej pory jej popularność stale rośnie. Dziś jej uprawy można już spotkać w wielu europejskich krajach, jak np. Czechy, Włochy, Francja czy Rosja. Popularnie nazywa się ją gruszką ziemną, gdyż jej owoce przypominają kształtem coś pomiędzy ziemniakiem a gruszką. Yacon należy do rodziny astrowatych (tak samo jak cykoria i topinambur), jej jadalną częścią (owocem) są bulwy rosnące pod ziemią. Nad ziemią rosną sporych rozmiarów, rozłożyste liście, które mogą osiągać wysokość nawet do 2 metrów.

Owoce yaconu (w przeciwieństwie do innych bulw) można jeść na surowo, gdyż nie wymagają obróbki termicznej. Kiedyś stanowiły dzięki temu pożywienie dla indiańskich posłańców przeprawiających się przez Andy. Dodatkową zaletę stanowił fakt, iż roślina ta ma działanie pobudzające i energetyzujące.

Yacon – zastosowanie

Yacon ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Można je jeść na surowo (już po miesiącu przechowywania), można smażyć, dusić, pokrojone w plasterki ususzyć i jeść w postaci przekąski. Bulwy mogą być również składnikiem sałatek, dobrze smakuje wyciśnięty z nich sok.

W ciągu ostatnich kilku lat z yaconu zaczęto wytwarzać syropy, dżemy, soki, chrupki i płatki śniadaniowe. W przemyśle bulwy yaconu wykorzystuje się najczęściej do produkcji mąki, ekstraktów z korzeni i liści oraz syropu, który może być stosowany jako słodzik dla diabetyków. Z liści przygotowuje się herbatki. Zarówno bulwy, jak i liście yaconu mają właściwości prozdrowotne.

Yacon – skład i właściwości zdrowotne

Bulwy yaconu składają się w ok. 80% z wody. Dzięki temu są niskokaloryczne – dostarczają 14,8-22,4 kcal na 100 g świeżej masy owocu. Materiałem zapasowym w yaconie są fruktany (m.in. inulina i fruktooligosacharydy). Fruktany nie są metabolizowane w przewodzie pokarmowym, dlatego nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Z tego też powodu yacon jest zalecany jako zamiennik cukru białego chociażby dla osób zmagających się z cukrzycą. Są prebiotykiem – przyczyniają się do wzrostu prawidłowej mikroflory jelit, obniżają pH treści jelitowej, poprawiają wchłanianie składników mineralnych i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają także ryzyko powstawania nowotworów jelita grubego.

Bulwy i liście yaconu są też bogatym źródłem kwasów fenolowych i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (polifenoli). Stwierdzono w nich obecność znaczących ilości kwasu chlorogenowego, kawowego i ferulowego. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy działają ochronnie na komórki, mogą wspomagać zapobieganie chorobom układu krążenia i nowotworom. Z liści yaconu przygotowuje się napary, które mają bardzo korzystne działanie dla diabetyków. Ich picie powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi już po 10 dniach stosowania. Daje też efekt zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Okazuje się, że przy dłuższym stosowaniu mechanizm działania substancji zawartych w ekstrakcie z liści yaconu jest podobny do mechanizmu działania insuliny.

Zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce głównie wykorzystuje się sok z owoców yaconu. Regularnie pity zwiększa wchłanianie składników mineralnych do organizmu, w efekcie czego organizm pracuje lepiej, a my jesteśmy zdrowsi. Dodatkowo posiada właściwości nawilżające dla naszej skóry oraz energetyzujące. Wspomaga mechanizm naprawy komórek, buduje ochronę przed stresem, działa antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo. Jest bogaty w karoten, potas, wapń, aminokwasy, błonnik, magnez, żelazo, fosfor, witaminy A, B1, B2 i C.

Polecamy nasz Krem na noc opóźniający efekty starzenia z sokiem z owoców yaconu w swoim składzie.