r jak róża – właściwości i działanie w kosmetykach

R jak róża – właściwości i działanie w kosmetykach

Róża jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce składników naturalnych. Pochodzi prawdopodobnie z Azji i występuje jedynie na półkuli północnej. Najstarsze wzmianki o leczniczych właściwościach róży pochodzą z Chin, gdzie używano jej do pielęgnacji skóry. W kosmetyce wykorzystuje się zazwyczaj różę damasceńską, różę karbowaną oraz różę stulistną. W medycynie i ziołolecznictwie na znaczeniu zyskała także dzika róża.

Jedną z największych zalet róży jest jej silne działanie antyoksydacyjne. Produkowane z niej olejki czy hydrolaty zwalczają wolne rodniki, dlatego polecane są zwykle do skóry dojrzałej lub naczynkowej.

Płatki róż mają w sobie flawonoidy, witaminę C, a także taniny oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Flawonoidy z róży działają na każdą warstwę skóry. Mają działanie tonizujące, ale nie tylko. W naskórku ich głównym zadaniem jest ochrona lipidów przed oksydacją (a więc zwalczanie wolnych rodników). W głębszych warstwach skóry antyoksydacyjne działanie flawonoidów zapobiega szkodliwemu działaniu promieniowania UV. Natomiast w skórze właściwej flawonoidy wpływają na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń włosowatych. Dlatego właśnie róża często wykorzystywana jest do ochrony i pielęgnacji skóry naczynkowej.

Taniny działają ściągająco, dlatego ich główne wykorzystanie to kosmetyki przeciwzmarszczkowe.

Olejki i ekstrakty z róży bardzo często używane są również do pielęgnacji włosów, gdyż je zmiękczają i wygładzają. Dodaje się je do odżywek, płukanek i szamponów.

Do tonizacji skóry i przywrócenia jej właściwego pH wykorzystuje się często wody różane lub hydrolaty.

Róża damasceńska − właściwości

Róża damasceńska uznawana jest za królową wszystkich kwiatów. Jej zapach jest wyjątkowy – słodki, przyjemny, nie do porównania z żadnym innym. Olejek z niej zrobiony ma więc nie tylko niezwykłe właściwości kosmetyczne i lecznicze, ale też oszałamiająco pachnie.

Wykorzystuje się go do leczenia trądziku oraz innych problemów skórnych, gdyż badania wykazały, że ma on silne właściwości antybakteryjne. Aby powstał 1 litr olejku z róży damasceńskiej potrzeba aż 5 ton płatków tego kwiatu.

Właściwości róży damasceńskiej

Róża damasceńska ma również działanie rozjaśniające, więc może także pomagać skórze szarej i zmęczonej. Dzięki zawartości witaminy C i flawonoidów wzmacnia naczynka krwionośne, z tego powodu jest częstym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery naczynkowej. Zmniejsza zaczerwienienia i poprawia równomierny koloryt skóry. Wykazywane przez nią właściwości ściągające i przeciwzmarszczkowe spowodowały, że dodaje się ją również do kosmetyków do cery dojrzałej (serum, kremów, masek, żeli). Badania potwierdzają jej silne działanie antyoksydacyjne, co czyni ją królową antyoksydantów wśród kwiatów!

Różna damasceńska, choć polecana do skóry trądzikowej, nie ma właściwości wysuszających. Wprost przeciwnie − wspaniale nawilża i odżywia skórę.

Nasze produkty zawierające hydrolat z róży damasceńskiej to: Wielozadaniowa esencja do twarzy, Krem na noc opóźniający efekty starzenia oraz Krem pod oczy z kofeiną i retinolem

Róża stulistna − właściwości

Róża stulistna to odmiana, która jest połączeniem kilku gatunków róż. Pochodzi z Francji, gdzie znana już była w XVII wieku. Jej płatki są delikatniejsze niż płatki róży damasceńskiej. To właśnie z róży stulistnej robi się konfitury, soki i nalewki, gdyż jej płatki są jadalne. Ich zbieranie nie należy do najłatwiejszych, gdyż kwiat otoczony jest tysiącami maleńkich kolców, ale wystarczy wyposażyć się w grube rękawice ogrodowe.

Podobnie jak róża damasceńska róża stulistna wykazuje działanie antyoksydacyjne, gdyż jej płatki zawierają antocyjany i polifenole. Jej główne zastosowanie w kosmetyce to produkty do cery naczynkowej, dojrzałej, problematycznej.

Właściwości róży stulistnej

Olejek z płatków róż ma zastosowanie w aromaterapii, leczeniu stanów lękowych i depresyjnych. Stosuje się go w stanach napięcia nerwowego i bezsenności. Herbata z płatków róż zalecana jest przy obniżonej odporności, przewlekłym stresie i przeziębieniach.

Na rynku dostępnych jest wiele produktów kosmetycznych zawierających wyciąg z róży stulistnej. Nie muszą to być kosmetyki do twarzy (jeśli akurat mamy inne zapotrzebowania do naszego typu cery), lecz choćby żele pod prysznic, peelingi, balsamy do ciała, balsamy do ust, kosmetyki do włosów, hydrolaty czy perfumy.

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża − właściwości

W medycynie i ziołolecznictwie na znaczeniu zyskała także dzika róża, a właściwie jej owoce. Ich niezwykłe właściwości znane są od wielu lat, jednak w ostatnich latach wracają do łask ze zdwojona mocą, głównie za sprawą wielu badań potwierdzających ich niezwykłą moc. Owoce dzikiej róży zawierają szczególnie wysoką zawartość witaminy C – aż dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. To sprawia, że mogą być stosowane w celu wzmocnienia odporności czy suplementacji w przypadku niedoborów tej witaminy. Co więcej, kolejne badania pokazują również, że owoce dzikiej róży mogą być pomocne w leczeniu osteoporozy. U niektórych pacjentów zaobserwowano bowiem obniżenie bólu i poprawę ruchomości stawów.

Polecamy nasz produkt z olejem z dzikiej róży – Krem na noc opóźniający efekty starzenia