K jak Kombucha

Jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce. Świetnie sprawdzi się zarówno do oczyszczania, jak i nawilżania twarzy. Alkohol zawarty w składzie kombuchy pomaga likwidować żyjące na skórze bakterie, bez podrażniania jej. Dzięki przeciwutleniaczom kombuchę mogą stosować osoby w każdym wieku, bez obaw o reakcje alergiczne.
Co to jest kombucha?Kombucha (lub kombucza) to inaczej grzybek herbaciany lub grzyb japoński. Jest to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts) Na jej bazie przygotowuje się swoisty napój, wykorzystywany w medycynie naturalnej od wielu lat. Kombucha ma postać galaretowatej masy w kształcie placka. Aby uzyskać napój dodaje się ją do posłodzonej herbaty, w wyniku czego zaczyna fermentować. Do Polski kombucha trafiła z Japonii za pośrednictwem Rosji i od razu zyskała ogromną popularność.

Czy kombucha jest zdrowa? Właściwości

Napój z kombuchy został doceniony już w starożytności. Jego skład pełen jest dobroczynnych kwasów organicznych (octowy, mlekowy, jabłkowy, glukozowy, askorbinowy), witamin (z grupy B oraz wit. C), a także składników mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź). Można w nim znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier oraz inne substancje. Ma zatem wiele wskazań do zastosowania:

  • Odchudzanie,
  • Bezsenność,
  • Odtruwanie organizmu,
  • Wspieranie odporności,
  • Brak apetytu,
  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Artretyzm,
  • Reumatyzm,
  • Cukrzycę,
  • Zespół napięcia przedmiesiączkowego,
  • Wsparcie pracy wątroby, nerek i pęcherza,
  • Wiele, wiele innych.

Napój z kombuchy zyskał miano superfood, głównie ze względu na swój bogaty skład. Trzeba jednak pamiętać, że większość leczniczych działań kombuchy nie została potwierdzona naukowo. Do jej picia należy przyzwyczajać się stopniowo, pamiętając, żeby nie przekraczać dziennej zalecanej dawki, czyli 118 ml napoju. Oczyszczanie organizmu z toksyn należy rozpocząć od łyżeczki dziennie, gdyż mogą mu towarzyszyć bóle głowy i nudności.

Kombucha w kosmetykach

Kombucha świetnie sprawdzi się zarówno do oczyszczania, jak i nawilżania twarzy. Jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce, dlatego zaliczana jest do kosmetyków naturalnych.

  • Kombuchą możemy z powodzeniem zastąpić tonik, zwłaszcza taki przeznaczony do cery trądzikowej. Grzyb herbaciany znakomicie radzi sobie ze zwalczaniem trądziku i zapobiega jego ponownemu powstawaniu.
  • Alkohol zawarty w składzie kombuchy pomaga likwidować żyjące na skórze bakterie, bez podrażniania jej.
  • Ocet jabłkowy pomaga w usuwaniu martwego naskórka, możemy więc wykorzystać kombuchę do domowego peelingu.
  • Kwas mlekowy wygładzi i nawilży naszą skórę.
  • Dzięki przeciwutleniaczom kombuchę mogą stosować osoby w każdym wieku, bez obaw o reakcje alergiczne.
  • Witaminy zawarte w kombusze znakomicie sprawdzą się w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Sprawią, że nasze włosy będą miękkie, gęste i jedwabiste.

Esencja Potz z kombuchą

Naszym marzeniem było stworzenie esencji z kombuchą. Połączyliśmy ją z hydrolatem z oczaru, który posiada silne działanie antyoksydacyjne i wspomaga proces regeneracji oraz dodaliśmy hydrolat z róży damasceńskiej, który świetnie tonizuje i pobudza mikrokrążenie. Esencja jest przeznaczona dla każdego rodzaju cery, w szczególności do skóry dojrzałej i wrażliwej.

Przepis na domową kombuchę

Kombucha jest dosyć prosta do przygotowania w warunkach domowych. Potrzbujemy tylko kilku składników i nieco cierpliwości.

Do przygotowania napoju z kombuchy potrzebne będą:

  • 1 torebka czarnej herbaty lub 2-3 łyżeczki herbaty liściastej
  • 100 g białego cukru
  • 250 ml wywaru z poprzedniej fermentacji
  • 1 kombucha (grzyb)
  • 1 l wody.

Wykonanie:

  • Herbatę zaparzyć, posłodzić i ostudzić. Następnie przelewamy ją do dużego naczynia, przeznaczonego do fermentacji (szklanego lub ceramicznego).
  • Gdy całość ostygnie dodajemy 250 ml wywaru z poprzedniej fermentacji.
  • Następnie delikatnie dodajemy grzybek, jaśniejszą stroną do góry, tak aby pływał pośrodku naczynia i nie dotykał brzegów.
  • Przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy w suche i zacienione miejsce na 6-8 dni. Najlepiej by było, gdyby tempratura przechowywania oscylowała pomiędzy 23 a 28 stopni Celsjusza.
  • Napój jest gotowy do picia po 3-5 dniach. Powinien mieć słodko-gorzki smak. Gdy fermentacja trwa dłużej może powstać ocet winny, którego możemu użyć do zaszczepienia kolejnego napoju.
  • Otrzymany napój przelewamy przez sitko do butelek lub słoiczków i przechowujemy w lodówce.