Czego nie wiesz o kofeinie, a powinieneś wiedzieć
Kofeina to naturalny związek organiczny występujący w ponad 60 rodzajach roślin. Najpopularniejszym źródłem kofeiny są liście krzewu herbacianego i ostrokrzewu paragwajskiego (robi się z nich popularną yerba mate), nasiona kawy, kakaowca, guarany i zarodki nasion koli. Jednakże możemy ją również znaleźć w napojach energetycznych, jedzeniu, lekarstwach oraz kosmetykach.
Kofeina stosowana w odpowiednich dawkach poprawia samopoczucie, wpływa na koncentrację, działa pobudzająco, wspomaga odchudzanie, a także potencję. Według badań przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka (ważącego ok. 70 kg) wynosi 210 mg, przy czym 400 mg przyjęte w ciągu 24 godzin również nie powinno stanowić zagrożenia. Oczywiście indywidualna dawka zależy od wielu czynników: wieku, wagi, trybu życiu, obciążeń genetycznych czy chorób przewlekłych. Badania pokazują, że za bezpieczną dawkę możemy uznać 3 mg kofeiny na 1 kg wagi. Jeżeli przyjmiemy powyżej 500 mg kofeiny w trakcie dobry, mogą pojawić się objawy przedawkowania, takie jak: nadpobudliwość, kołatanie serca, bezsenność, problemy żołądkowe i zwiększona diureza. Dawka śmiertelna wynosi 10 g.
Ilość kofeiny w poszczególnych produktach (w przybliżeniu):
- espresso 30 ml – 60 mg,
- kawa rozpuszczalna 125 ml – 65 mg,
- kawa bezkofeinowa 125 ml – 3 mg,
- herbata (liście lub torebki) 150 ml – 32 mg,
- herbata mrożona 330 ml – 20 mg,
- gorąca czekolada 150 ml – 4 mg,
- napoje bezalkoholowe z kofeiną 330 ml – 39 mg,
- napoje energetyczne 330 ml – 80 mg,
- batonik czekoladowy 30 g – 20 mg,
- mleczna czekolada 30 g – 6 mg,
- gorzka czekolada 30 g – 60 mg.

Musimy zatem pamiętać, że kofeina to nie tylko kawa i na jej ilość w naszym organizmie składa się wiele przyjmowanych przez nas produktów spożywczych.
Co zatem z dziećmi – czy mogą pić kawę? Pewnie każdy z nas kiedyś odmówił dziecku kawy, twierdząc, że jest tylko napój dla dorosłych. Niestety, według badań standardowy nastolatek wypija nawet do 6 puszek napojów energetycznych dziennie. Jeśli dołożymy do tego kofeinę zawartą w czekoladzie czy innych produktach spożywczych, wielu z nich przekracza dzienną normę spożycia kofeiny. Kofeina pochodząca z kawy nie różni się działaniem od tej pochodzącej z innych źródeł. Wiemy już, że w niewielkich ilościach ma pozytywny wpływ na koncentrację, wspiera procesy poznawcze oraz skuteczne zapamiętywanie. Ciężko jednak określić dawkę bezpieczną dla dzieci, dlatego też sugeruje się unikać celowego podawania dzieciom kawy. Zbyt duże dawki mogą powodować u dzieci problemy ze snem i nadmierne pobudzenie – zupełnie jak u dorosłych.
Kofeina w kosmetykach
Kofeina od lat jest z powodzeniem wykorzystywana w kosmetyce. Już nasze babki robiły z kawowych fusów maseczki i naturalne peelingi. Od jakiegoś czasu, gdy coraz mocniej wzrasta trend na kosmetyki naturalne, kofeina stała się jednym z najbardziej cenionych składników na rynku. Kofeina kosmetyczna jest stosunkowo łatwo dostępna, głównie przez mnogość możliwych źródeł jej pozyskiwania. W kosmetyce wykorzystuje się zarówno tą naturalną, jak i produkowaną syntetycznie.
Kosmetyki z kofeiną to:
- szampony i odżywki
- maski do twarzy i ciała
- peelingi
- kule do kąpieli
- kremy do twarzy
- kremy pod oczy
- żele pod prysznic
- balsamy antycellulitowe i ujędrniające
Dlaczego kofeina w kosmetyce ma takie znaczenie
Użyteczność kofeiny w kosmetyce ma ogromne znaczenie głównie przez jej wysoką aktywność biologiczną oraz łatwość przenikania przez skórę. Nieocenioną zaletą kofeiny jest również jej działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Dzięki niemu chroni ona skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, zabezpiecza przed wolnymi rodnikami i stanowi swoistą barierę ochronną. Należy zatem wymienić choćby kilka zalet kofeiny w kosmetykach:
- wygładza i napina skórę,
- zmniejsza łuszczenie się naskórka, przez co poprawia wygląd skóry,
- działa wspomagająco w walce z cellulitem, gdyż stymuluje degradację tłuszczów w trakcie lipolizy,
- jest przeciwutleniaczem,
- podwyższa aktywność metaboliczną, poprawia ukrwienie komórek,
- pomaga usuwać toksyny.
Domowe przepisy z kofeiną w tle
Domowy peeling kawowy
Potrzebujesz:
- filiżankę fusów z kawy lub kawę drobnoziarnistą
- 120 ml oliwy z oliwek lub oleju kokosowego nierafinowanego
Wykonanie:
Wmieszaj ze sobą oba składniki do uzyskania jednolitej masy. Całość nałóż na wybraną partię ciała (np. nogi) i wmasuj energicznymi, kolistymi ruchami. Opłucz ciało ciepłą wodą. W osuszoną skórę wetrzyj dobrej jakości balsam nawilżający lub antycellulitowy.
Nawilżająca maseczka kawowa
Potrzebujesz:
- dwie łyżeczki fusów po kawie
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczkę oliwy
- łyżeczkę miodu
Wykonanie:
Delikatnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy, omijając okolice oczu. Zmyj ciepłą wodą po 15 minutach i nałóż krem nawilżający..